kvinna tar emot nycklar av en fastighetsförmedlareBostadsmarknaden står i full blom i Sverige. Hittills har två rekord slagits och försäljningen ligger nu uppe på historiskt höga nivåer. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Det händer mycket på den svenska bostadsmarknaden just nu. Priserna för både villor och bostadsrätter må ha ökat, men det har inte hindrat affärerna från att blomstra. Tvärtom. Under september sattes inte bara ett utan två historiska rekord. Det rapporterar SvD Näringsliv.

Vi har tidigare skrivit om trendbrott på den svenska bostadsmarknaden. Men det svänger snabbt, och den redan heta bostadsmarknaden blev under den senaste månaden ännu lite hetare. Trots pågående pandemi. Eller kanske just på grund av den?

Under september såldes cirka 12 800 bostadsrätter i Sverige, vilket är ett nytt historiskt försäljningsrekord. Enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, har det inte sålts så här många bostadsrätter på en månad sedan man började med mätningar av det här slaget.

Ytterligare ett historiskt rekord mellan januari och september

Men det är inte bara ett rekord som har slagits i år. Man har även tittat på bostadsförsäljningen i landet för perioden januari till februari 2020 och sett att antalet bostadsaffärer har gått från fjolårets 84 000 upp till 89 000. Historiskt rekord även här.

I Stockholm såldes 26 procent fler bostadsrätter i september 2020, jämfört med motsvarande period förra året.

Priserna har ökat i hela landet

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik gick priserna för både bostadsrätter och villor upp med två procent i september, vilket innebär en årstaktsökning på fem procent för bostadsrätter och tio procent för villor. Bostadspriserna stiger, oavsett bostadstyp, över hela landet. Trenden bryts i stort sett bara när det gäller bostadsrätter i de centrala delarna av Göteborg.

Som sagt har framför allt villapriserna fått en rejäl push uppåt under året, vilket i sig är lite av ett trendbrott i statistiken. På kommunnivå finns några exempel som sticker ut lite extra. I Stockholmskommunerna Nacka och Tyresö ökade villapriserna med över 19 procent i september jämfört med förra året, och tittar man på landets norra delar är Skellefteå en av de hetare kommunerna. Här ökade villapriserna i årstakt med 14,8 procent.

Flera faktorer bakom utvecklingen på bostadsmarknaden

Per-Arne Sandegren menar att det finns flera faktorer bakom den blomstrande bostadsmarknaden, och det stora intresset just för villor och fritidshus. Det ökade distansarbetet och reserestriktionerna är två förklaringar, men billiga lån, slopade amorteringskrav och ett begränsat bostadsutbud har också bidragit till köp- och säljboomen i Sverige.