miniatyrhus ovanpå mynthögUnder den senaste tiden har ett trendbrott noterats på bostadsmarknaden. Villapriserna stiger medan lägenhetspriserna mer eller mindre har stannat av. Pandemin och den fortsatt låga räntan tros ligga bakom. Foto: Khongtham/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Villapriserna stiger medan lägenhetspriserna står stilla. Trendbrottet sägs vara en av coronapandemins effekter på bostadsmarknaden, men även ett resultat av den fortsatta nollräntan. Det rapporterar SvD Näringsliv, som har pratat med Nordea, Danske Bank och SEB.

För några dagar sedan kom beskedet som många bolånetagare har väntat på. Räntan kommer fortsätta ligga på noll procent de närmsta tre åren, vilket spås kunna driva på de redan stigande bostadspriserna. Nordea hade först beräknat ett prisfall på cirka fem procent, men nu är bedömningen i stället en sexprocentig uppgång.

SvD Näringsliv har pratat med Nordeas senioranalytiker Susanne Spector. Hon menar att priserna kan få ytterligare en knuff uppåt om hushållen nedjusterar sina egna, relativt höga, ränteförväntningar till dagens 1,5 procent.

Många passar på att köpa innan det blir dyrare

Även Danske Bank tror på fortsatta stigande bostadspriser på grund av låga räntor. Enligt chefsekonomen Michael Grahn finns det mycket som talar för att den låga inflationen kommer hålla både styrräntan och kortare boräntor på låga nivåer flera år framöver.

– Jag förstår folk. De tänker att det är lika bra att köpa innan det blir ännu dyrare för det finns ju knappast något som pekar mot det omvända. Inte i nuläget, säger han till SvD Näringsliv.

Intresset för villor har ökat under pandemin

SEB:s chefstrateg Johan Javeus är inne på samma spår, men han har även noterat ett trendbrott. Lägenhetspriserna har stannat av medan villapriserna ökar, vilket enligt Javeus bland annat kan ha drivits på ytterligare av årets pandemi. I takt med att allt fler har fått möjlighet att arbeta hemifrån, har intresset för husköp ökat.

Johan Javeus påpekar även att allt fler kontor blir till lägenheter, vilket ökar utbudet och håller priserna nere. Han spår dock inget större prisfall.

Helena Darlöf
Helena Darlöf Ekonomiskribent