Banknyheter

Efter de nya aktörernas inträde på marknaden under våren har bolånekriget stått i full blom. Storbankerna har hakat på trenden och nu står pensionsbanken Skandia på tur med en minskad bolåneränta till 1,09 procent.

Vårens bolånekrig tog sin början efter Enklas rekordlåga bolåneerbjudande med en ränta på 0,95 procent och en bindningstid på tre år. Ingen aktör har hittills lyckats bräcka rekordet men allt fler aktörer erbjuder lägre bolåneräntor.
Senast under tisdagen sänkte Landshypotek Bank listräntorna på samtliga bolån. Det lägsta erbjudna bolånet har en ränta på 1,09 procent bundet på tre månader.
Under torsdagen presenterade storbanken Skandia att kunder som har en tjänstepension inom bolaget kommer kunna ta del av ett nytt och förbättrat bolåneerbjudande. Erbjudandet som innebär 3 månaders bindningstid och en ränta på 1,09 procent kommer kunna nyttjas av både befintliga och nya kunder.

Skandia genomgår en strategiförändring

Genom att ta fram ett erbjudande där man binder samman pension och bolån genomgår Skandia en större strategiförändring, menar Frans Lindelöw, koncernchef på Skandia.
Strategiförändringen innebär också att bolånekunder inte behöver ha Skandia som huvudsaklig bank för att få ta del av de bästa räntorna.
Hur mycket rabatt bolånen kommer att innebära för kunderna beror på lånets storlek och hur stort sparkonto man har hos banken.

Tips! Räkna ut din bolåneränta med Skandias bolånekalkyl.

Sju av tio kommer att få billigare bolåneränta

Frans Lindelöw menar att målet med den sänkta räntan är att nå ut till fler eventuella bolånekunder som har en tjänstepension hos Skandia genom en trygg och transparent lösning.
De nya rabatterade priserna kommer att träda i kraft runt midsommar och kommer att betyda en lägre ränta för sju av tio utav Skandias bolånekunder. Den nuvarande lägsta bolåneräntan hos Skandia som ligger på 1,16 procent kommer minska med 7 procentenheter. Tidigare låg Skandias räntesnitt på 1,52 procent.

Flytt av tjänstepension kan innebära högre kostnader

SvD:s privatekonomiredaktör säger i en kommentar till Aftonbladet att man bör tänka över en flytt av sin tjänstepension noga innan man byter bank. Kostnaderna kan öka mer än man har räknat med sedan innan.
Att räkna ut vad konsekvenserna av en flytt kan komma att innebära kan vara svårt att göra själv.
När det kommer till bolån bör man istället inte ta den första bästa eller vanliga banken. Här kan man istället gynnas av att se sig om och jämföra olika aktörer för att hitta den bästa bolåneräntan, menar Tuvhag.