Bostadsmarknaden

Antalet nyproduktioner är rekordhögt, men få är intresserade. Antingen stoppade av amorteringskravet, eller så väntar de på ytterligare prisfall. En sak är klar oavsett orsaken: att sälja en nyproduktion blir inte lätt till hösten.

För mindre än en månad sen visade Hemnet ovanliga siffror inför höstens bostadsmarknad. I exemplet Stockholm innerstad finns det 44 procent fler bostadsrätter på marknaden än det gjorde vid samma tidpunkt förra året.
Även andelen nyproduktioner skjuter i höjden, redan i april i år fanns det 75 procent fler nyproduktioner på marknaden än året innan.

Rekordmånga nyproduktioner på marknaden

Till hösten är det många som söker en nystart, vilket brukar leda till en stor konkurrens på bostadsmarknaden. Så tycks dock inte vara fallet då många vill sälja, men få är villiga att köpa.
– Det är väldigt stort utbud [på bostadsrätter, reds anm] just nu, med 25 procent mer jämfört med juli förra året, och hela 41 procent jämfört med juli 2016, säger Staffan Tell, presstalesperson för Hemnet, till Expressen.
Under 2017 började rekordmånga bostäder att byggas, närmare bestämt 64 000.

Det blir en köparens marknad till hösten

Förväntningarna inför hösten är spridda inom branschen. En som tror att situationen kommer att gynna köparna är Tanja Ilic, som är vd på Svensk Fastighetsförmedling.
– Det blir en köparens marknad. Man kommer att ha ett större utbud att välja, berättar hon för Expressen.
Ju fler valmöjligheter, desto mindre är köparna beredda att spendera.
Tells råd är att ha is i magen. Redan nu är det ett flertal bostäder som tvingats sänka sina priser.

Kan vara följd av nytt amorteringskrav

– Mäklare uppger också att marknaden är trögare på grund av bankernas krav på köparna, förklarar Tell.
Kraven som ställts är främst det nya amorteringskravet som trädde i kraft 1:a mars i år. Kravet kom som ett svar på svenskarnas blivit allt mer benägna att låna, något som experter ser som en stor risk.
Det är främst förstagångsköpare som drabbas av ändringen, då lån som tagits tidigare inte påverkas.