Rött på börsmarknaden visas på en surfplatta.Samtidigt som Ryssland gick in i Ukraina rasade börsen tungt. Stockholmsbörsen dök med fem procent bara under morgonen. Nu tror experter att den negativa utvecklingen är här för att stanna ett tag till. Foto: leungchopan/Shutterstock

Ekonomi

Rysslands invasion av Ukraina har fått börsen att falla på flera håll i världen, skriver både SvD och Breakit. Bara under morgonen och förmiddagen har Stockholmsbörsen fallit 5 procent.

Förmiddagen har kantats av blodröda färger på börser runt om i världen. Utvecklingen väntas fortsätta nedåt, menar experter och analytiker. Samtidigt stiger priserna på både guld och olja. För första gången sedan år 2014 är priset för ett fat olja över 100 dollar.

Ännu är framtiden osäker

Även om börsmarknaden rör sig tydligt nedåt är det omöjligt att spå i framtiden, menar Carl Hammer som är analyschef på SEB. En skenande utveckling är fullt möjlig, men det är för tidigt att säga hur det kommer att bli.

Det han med säkerhet kan säga är att det största orosmolnet just nu ligger på energimarknaderna. Carl Hammer tror på stigande energipriser och antagligen drivmedelspriser.

– Det är väldigt oklart hur de kommer att påverkas, med tanke på infrastrukturen från Ryssland in i Europa. Det är där den riktigt otäcka utvecklingen på marknaden kan ske, som vi bedömer det, säger Carl Hammer.

Just nu har oljepriset skenat till över 100 dollar per fat. Nivåer som man inte sett sedan år 2014. Det finns också en oro om att en inflation kan trappas upp ytterligare genom de höga energi- och drivmedelspriserna.

Försvagad svensk krona men värst för Bitcoin

Den svenska kronan har sjunkit med närmare åtta öre. Det innebär att den svenska kronan i dag står med 9:50 mot en dollar. Även rubeln har sjunkit och detsamma gäller för euron som tappat något.

Mest har dock kryptovalutan Bitcoin försvagats. Den har tappat så mycket som 7 procent under förmiddagen och ligger nu på 35 000 dollar.

SvD skriver att guld och räntepapper brukar vara dit pengarna drar sig i tider av kris – och så även nu. Guldet stiger nämligen i värde med närmare två procent.