man och kvinna kramas omringade av flyttkartongerEn ny undersökning från Svensk Fastighetsförmedling visar att en stor del av Sveriges befolkning upplever sig både lyckligare och lugnare av en flytt. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Den rekordheta bostadsmarknaden har väl gått få obemärkt förbi, men enligt en ny undersökning från Svensk Fastighetsförmedling är det inte bara faktorer som låga räntor och behov av större boendeytor som ligger till grund för det stora flyttintresset. Stora delar av Sveriges befolkning uppger nämligen att de blir både lyckligare och lugnare av att flytta.

Under förra året såldes rekordmånga bostäder i Sverige och marknaden var, och är fortfarande, glödhet. Svenskarna flyttar allt oftare, och statistik från SCB visar på att vi nu börjat leta oss ut från storstäderna. Men enligt Svensk Fastighetsförmedlings undersökning Flyttbarometern är det kanske inte bara nya behov, förutsättningar och låga boräntor som ligger till grund för den tydliga flyttrenden. Många upplever faktiskt att en flytt ger positiva effekter på välmåendet.

79 procent blir lyckligare av att flytta

Svensk Fastighetsförmedlings Flyttbarometer har alltså undersökt svenskarnas inställning till att flytta, där man har intervjuat 1 060 personer mellan 18 och 74 år – underlaget är riksrepresentativt fördelat gällande åldersgrupper, kön och boendetyp.

79 procent svarar att de känner sig lyckligare efter sin senaste flytt, bland de som har barn ligger siffran på hela 85 procent, 81 procent tycker sig ha blivit gladare och 75 procent uppger att de har blivit lugnare.

Svensk Fast lanserar konceptet ”Flyttologi”

Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling, menar att man efter cirka 85 år av arbete just med flytten vet att den ger mer än bara ett nytt boende. Därför lanserar Svensk Fast det nya konceptet ”Flyttologi” som ska undersöka hur flytten påverkar oss.

–  Att vår undersökning dessutom visade att människor blir lyckligare av att flytta sammanfattar väldigt fint vad vi jobbar för, säger hon i ett pressmeddelande.

62 procent planerar förändring i samband med flytt

Undersökningen visar även att 62 procent planerade att genomföra någons slags livsförändring, liten eller stor, i samband med den senaste flytten. De vanligaste var att spendera mer tid i hemmet, gå ut mer i naturen och att bli bättre på att källsortera.