Svensk Fastighetsförmedlings vd Tanja Ilic Foto: Ellinor Koda, OhSnap! Sweden

Bostadsmarknaden

Trots att allt fler söker bostäder i storstäder visar en undersökning att en de flesta vill bo på landsbygden. Föredragligen vill svensken bo i en villa med sjötomt. Det kan vara ett tecken på att urbaniseringen backar, enligt Svensk Fastighetsförmedling.

Bostadsköerna till landets storstäder bara växer, men det är missvisande. En undersökning gjord av Sifo på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling visar att få egentligen vill bo i storstäder.
Trendrapporten utges varje år och är statistiskt representativt för hela landet. Den omfattar individer i ålder 16-79.

Bostadsidyllen ligger vid vattnet

Resultatet visar att den vanligaste husdrömmen är en villa med sjötomt på den svenska landsbygden. Ungefär varannan tillfrågad svensk svarar att deras drömbostad av en villa med sjötomt, något som det är väldigt ont om centralt i landets storstäder.
En knapp tredjedel vill helst av allt bo på landsbygden, vilket därmed är det mest populära alternativet.
– De senaste åren har vi sett att kranskommuner kring storstäderna befolkas allt mer, kommenterar vd:n för Svensk Fastighetsförmedling Tanja Ilic.
Långt ner på listan är den näst högsta önskan, vilket är en modern lägenhet i en mellanstor svensk stad. Det absolut minst attraktiva alternativet är att bo i en husbåt.

Skilda önskningar om bostadsattribut

När det kommer till drömbostadens attribut är det många spretande önskningar. Det mest populära är villa med sjötomt, därefter en modern lägenhet. Röd stuga med vita knutar kommer trea och även sekelskifteslägenheter faller många i smaken.
Aningen överraskande är att det främst är äldre som vill ha moderna lägenheter, medan yngre föredrar bostäder med karaktär.

Trenden kan vara på väg att vända

Länge har efterfrågan på bostadsmarknaden varit som störst i storstäderna. Många arbetsmöjligheter är belägna där och det är närmre till affär och skola.
Den standarden tycks dock vara på väg att vända enligt trendrapporten. Jobben kommer att stanna, men fler kommer flytta ifrån dem.
– Människor vill fortfarande ha närhet till centralt belägna arbeten, men man vill också bo nära naturen. Vi tror att denna trend kommer fortsätta växa sig allt starkare i takt med att pendlingsmöjligheterna ökar och infrastrukturen i Sverige förbättras, förklarar Ilic.