Bolån Tips & råd

Bostadslånens räntor har under 2017 legat på en väldigt låg nivå, främst beroende på låg styrränta. Trots billiga räntekostnader är bostadslånet en av svenskarnas största utgifter. Därför gäller det att även nu få ett billigare bostadslån.

1. Förhandla om mer förmånliga avtal

Banker kommer inte på eget initiativ kontakta dig för att diskutera ditt bostadslån. De tjänar redan stora pengar på deras kunder. Därmed är det viktigt att du själv bokar in ett samtal med din bank. På så sätt får du chansen att diskutera och förhandla möjligheterna till lägre boräntor på dina lån. Det finns stor potential att du kan erbjudas ett mer förmånligt och bättre avtal än det nuvarande du har. Detta enbart för att du själv tog dig tid och tog initiativet till förhandling.

2. Kontakta andra långivare av bostadslån

Ibland kan banker vara tvära och svåra att ändra åsikter på. I detta fall bör du börja kontakta andra banker för att hitta erbjudanden på bostadslån från dem. Du kan på så sätt hitta ett erbjudande som du kanske helt enkelt vill gå vidare med och då byta bank. Om du gärna vill stanna hos samma bank kan du använda erbjudanden från andra banker som fundament för att de också ska ge ett förmånligt erbjudande, för att behålla dig som kund. Om du sätter din bank under press får du förmodligen ett bättre förhandlingsläge.

3. Omvärdera för bättre förhandlingsläge

Bostäder har inte fasta värden utan dessa kan gå både upp och ner över tid. Under de senaste åren har de flesta småhus och bostadsrätter i Sverige stigit i värde. En eventuell ökning är däremot något som inte automatiskt syns hos banker när du ska bestämma premien i bolåneräntan. Om du istället skulle göra en omvärdering av din bostad kan du finna att marknadsvärdet är högre än tidigare.

Tips! Att omvärdera din bostad och få ett högre marknadsvärde kan ge bättre lånevillkor.

Ett högre marknadsvärde på en bostad kan göra att din belåningsgrad blir lägre. Detta är något du kan framföra i en förhandling om bostadslån.

4. Se över din kreditvärdighet

En viktig faktor som bestämmer vilken ränta du kommer erbjudas är din kreditvärdighet. Tidigare betalningsanmärkningar kommer starkt påverka om du ens får en chans att ta lån. Det finns möjlighet till att ta bostadslån med betalningsanmärkning, men givetvis är dessa inte lika förmånliga. Om du istället har skött din ekonomi och har en bra ekonomisk historia, har du ett bra förhandlingsläge. Om du själv vill kontrollera din kreditvärdighet kan du ta en kreditupplysning på dig själv. På så sätt kan du se hur den kommer se ut för banker. Du kan då ta chansen att undersöka vad du kan göra för att förbättra den.

5. Använd snitträntor som utgångsläge

Sedan några år tillbaka är alla bolåneföretag skyldiga att delge snitträntor för föregående månads utlåning. Dessa presenteras också utifrån olika bindningstider. Snitträntorna går att ta vara på när du vill ha en siffra att utgå ifrån under dina förhandlingar. När du diskuterar villkoren för bostadslånet bör du sikta på en ränta något under snitträntan.