Stockholms stadskärna på avståndReglerna kring bostadslånen gör det för dyrt för unga vuxna att köpa bostad i storstäderna. Foto: Janus Orlov/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Det är tufft för unga att komma in på bostadsmarknaden, men det är inte omöjligt. Det går att hitta mindre lägenheter som även unga har råd med, men då i mindre attraktiva områden skriver SvD Näringsliv.

Den gruppen som har drabbats hårdast av de tuffa reglerna för bolån som har införts de senaste åren är unga förstagångsköpare. Enligt Skandia betyder kraven att yngre vuxna som är nyexaminerade och har fast anställning inte får bolån till en normalstor etta i sju av landets tio största städer.

I undersökningen ”Lön utan lägenhet” har Skandia utgått från hur de lokala genomsnittslönerna ser ut, priserna på ettor och pengar till kontantinsatsen. Enligt rapporten ligger snittlönerna väldigt lågt, vilket är förklaringen till varför bankerna nekar nyutexaminerade unga vuxna bolån.

Svårt för nyutexaminerade medelinkomsttagare att köpa bostad i storstäderna

Enligt TTs egna exempel får en nyutexaminerad sjuksköterska med en månadslön runt 27 000 till 28 000 kronor, som har pengar till kontantinsatsen och ett studielån på 600 kronor endast låna 1,1 miljoner kronor enligt den räknesnurra som finns på Finansinspektionens sida och bankernas egna hemsidor.

Trots det har flera banker sagt att de kan låna ut cirka 1,4 miljoner kronor när TT har ställt frågan. Anledningen att hon enligt räknesnurran endast kan låna 1,1 miljoner kronor är framför allt kravet att hon ska kunna klara en ränta på 7 procent. För de pengarna som sjuksköterskan tjänar går det att köpa en mindre etta i någon av kranskommunerna till Stockholm.

Även Swedbank kommer att presentera en liknande rapport för Stockholm, Göteborg och Malmö där de har kommit fram till samma slutsats. De som har medelinkomst kan hitta mindre bostäder, men då inte i de mest populära områdena.

Enligt Swedbanks privatekonom Arturo Arques räcker det med 22 000 kronor i månaden för att kunna köpa en mindre bostad i Malmö. I Göteborg och Stockholm behöver du däremot ha en månadslön på runt 28 000 kronor. Allt detta förutsätter dock att du har pengar till kontantinsatsen.

Flera är eniga om lättnader för förstagångsköpare

Skandia har i sin rapport krävt att förstagångsköparna ska ha vissa lättnader. Bland annat har man krävt amorteringsfrihet vilket är ett krav som flera politiker och ledarskribenter håller med om. Dock delar inte Finansinspektionen den uppfattningen.

Enligt Henrik Braconier, som är chefsekonom på Finansinspektionen, påverkas inte låntagaren av det skärpta amorteringskravet enligt Skandias exempel. Dessutom ökar antalet unga vuxna som tar bolån enligt Finansinspektionens egna bolåneundersökningar. Ur den synvinkeln verkar det ändå som att unga får bolån och har möjlighet att köpa en egen bostad.

Det stora problemet på bostadsmarknaden är snarare de kraftigt stigande priserna för de som köper bostad för första gången, poängterar Henrik Braconier. Att införa någon form av särskilt stöd för yngre vuxna gör inte heller att man kommer åt problemet med bristen på bostäder.

Det går inte att ge en grupp mer köpkraft genom att låta dem låna mycket mer till sin bostad än andra. Den gruppen skulle förmodligen ådra sig större skulder vilket skulle leda till att de hamnade i en större fara om det skulle ske en nedgång. Förutom det kommer den gruppen att fösa undan andra grupper på bostadsmarknaden.