Foto: lmfoto / Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Det råder bostadsbrist i Sverige, däremot inte när det kommer till nyproducerade bostadsrätter. Enligt ny statistik har nyproduktionen ökat med nästan 300 procent.

Många bolag har vittnat om svårigheterna att sälja nyproducerade bostadsrätter. I dagsläget står många bostäder tomma och vissa företag blir tvungna att hyra ut bostäderna för att fylla dem.

Utbudet av nyproducerade bostadsrätter har ökat med nästan 300 procent

Enligt ny statistik har utbudet av nyproducerade bostadsrätter ökat kraftigt de senaste två åren. På Hemnet har utbudet ökat med 75 procent på bara ett år. På två år har utbudet ökat med 282 procent.

Förra året fanns 11 419 nyproducerade bostadsrätter ute till salu. Hemnets pressansvarige Staffan Tell säger till SvD att han tror det är den högsta noteringen någonsin.

Många bolag har sett vad som händer på bostadsmarknaden och vill bygga mindre. Men förra årets rekordhöga byggtakt märks tydligt av.

– Det i kombination med att det går trögare att sälja gör att utbudet fortsätter att växa, säger Tell.

Byggbolagen hyr ut bostadsrätter för att få in pengar

För byggbolagen kostar dessa bostadsrätter mycket pengar så för att få in pengar har man tagit till drastiska åtgärder. En del byggbolag har valt att införa ”hyrköp”, vilket innebär att man hyr ut bostaden under ett antal år med förhoppningen att den boende ska vilja köpa bostaden sen.

Andra bolag överväger både prissänkning och avgiftsfria perioder för att fylla lägenheterna och få in pengar.

– Jag tror vi kommer använda alla verktyg i verktygslådan, säger Per Alnefelt, Tobin Properties finanschef.

Priserna kan falla med tio procent

Bolåneinstitutet SBAB tror att priserna på bostadsrätter kan falla kraftigt fram till 2021. Ett prisfall på nästan tio procent ser man som full möjligt.

Avgörande för ett sådant boprisfall kan vara räntehöjningar. Riksbanken valde nyligen att vänta med räntehöjningen men mycket talar för att det bara är en tidsfråga innan ränta höjs. Många experter förutspår att det kan ske i slutet av året, alternativ i början av 2019.