Bolånekriget med fler aktörer som pressar räntorna gynnar dig som kund. Genom att göra rätt val kan du bli en riktig vinnare och spara mycket pengar.
Bolånemarknaden är just nu hetare än någonsin. Räntorna pressas kraftigt samtidigt som fler aktörer dyker upp på marknaden vilket innebär fler valmöjligheter för dig som kund.
Dra nytta av fler aktörer på bolånemarknaden
Den senaste månaden har nya uppstickare gjort entré på bolånemarknaden. Den mest uppmärksammade är Enkla som erbjuder en bolåneränta på 0,95 procent bundet över tre år. Enkla, likt många andra nya aktörer är så kallade bostadsinstitut som fått godkännande av Finansinspektionen att ge ut bolån med mycket konkurrenskraftiga villkor.
Efter att Enkla gjort intåg på marknaden har flera andra banker och bostadsinstitut kommit ut med bra räntor för att locka till sig bolånekunder. Att det råder ett bolånekrig just nu gynnar dig som kund. Du kan dra nytta av detta och spara mycket pengar.
Här kommer fem tips på hur du kan dra nytta av bankernas bolånekrig:
1. Ha låg belåning
Bolånetaket är satt till 85 procent av bostadens värde. Många nya aktörer har dock satt en lägre högsta belåningsgrad. För att dra nytta av de nya aktörerna krävs det alltså att du lägger mer i handpenning och lånar mindre. Hos Nordnet gäller exempelvis som högst en belåningsgrad på 50 procent. Hos Landshypotek har man dock inte samma gräns. Där har man istället valt att gynna kunder med lägre belåningsgrad. Det vill säga att ju lägre belåning du har desto lägre ränta får du.
Med andra ord, ju mindre du lånar desto fler aktörer blir aktuella, vilket kan gynna dig i förhandlingar.
2. Var attraktiv hos alla aktörer
Tar du lån hos ett bostadskreditinstitut kan du få lägre lån än hos de mer traditionella bankerna. Men du vill samtidigt ha så låg belåningsgrad som möjligt. Om bopriserna faller finns risken att investerare hos bostadskreditinstituten drar sig ur. Det kan i sin tur innebära att lånet inte blir förlängt samtidigt som din bostad sjunkit i värde. Då har du helt plötsligt väldigt hög belåning vilket kan göra det svårt att ta sig in hos en traditionell bank igen.
Om du ser till att inte ha allt för hög belåningsgrad kommer du vara en attraktiv kund hos alla aktörer som ger ut bolån.
3. Tänk på bindningstiden
Hoppa inte på och tacka ja till första bästa erbjudande. Är bindningstiden lång innebär det att du binder dig till banken under den tiden. Enklas ränta på 0,95 procent är exempelvis bundet över tre år. Behöver du flytta under den tiden behöver du betala ränteskillnadsersättning. Den kan uppgå till många tusen kronor.
4. Kontrollera hur länge rabatten gäller
Om du vid förhandling erbjuds en rabatt måste du vara noga med att ta reda på hur länge den gäller, samt vad som händer sen. Du vill inte tacka ja till en rabatt som bara gäller en kortare tid och därefter få en ränta som är bra mycket sämre än konkurrenternas.
5. Spela aktörerna mot varandra
Med ökad konkurrens får du möjlighet att spela aktörerna mot varandra. Jämför och gör klart för banken att du är beredd att flytta ditt bolån om de inte kan erbjuda dig ett bättre erbjudanden.
Tips! Kom förberedd med bra argument inför mötet med banken.