Svenskarnas behov av rymliga bostäder har ökat markant under pandemin. Över 900 000 personer vill flytta till något större. Foto: Sharomka/Shutterstock.com
Enligt en ny Sifoundersökning initierad av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har pandemins effekter fått över 900 000 svenskar att vilja flytta till en större bostad. Behovet är störst bland unga vuxna, och den största ökningen har man sett i landets storstäder.
På uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har Sifo frågat totalt 1 000 svenskar i åldrarna 18 till 79 år (ett riksrepresentativt urval) om coronapandemin har ökat behovet av en större bostad. Enligt undersökningen har pandemin fått 12 procent av svenskarna att vilja flytta till en större bostad, vilket motsvarar cirka 900 000 personer.
Nya prioriteringar
Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd Marcus Svanberg menar att vi under det gångna året har fått nya prioriteringar när det gäller våra bostäder. Fler tillbringar både vardagar och helger i hemmet, och många har även börjat jobba hemma på heltid.
Men behovet av en större bostad verkar variera rätt rejält mellan åldersgrupperna.
Stort intresse bland unga vuxna
Undersökningen visar att det framför allt är unga vuxna mellan 18 och 29 år som är intresserade av en större bostad. 26 procent uppger att de redan har flyttat eller vill flytta till en bostad med mer utrymme.
I åldersgruppen 50 till 64 år uppger endast 3,5 procent att pandemin har ökat behovet av en större bostad.
Begränsade möjligheter att byta bostad efter behov
Men även om behovet av större bostäder har ökat är det ju (i de flesta fall) inte bara att flytta. De ekonomiska förutsättningarna måste också finnas där, och dessvärre är det många unga som på grund av pandemin blivit permitterade eller i värsta fall förlorat jobbet.
– En försvagad privatekonomi, tuffa amorteringskrav och höga bostadspriser begränsar deras möjligheter att få ett bolån och det påverkar deras möjligheter att byta bostad efter behov, säger Marcus Svanberg i ett pressmeddelande.
Behovet har ökat mest i storstäderna
Behovet av större bostäder verkar ha ökat mest i närheten av landets storstäder. I Stockholm med omnejd har cirka 19 procent av invånarna uppgett att de vill flytta till något större på grund av pandemins effekter, vilket är högre än rikssnittet. Även Göteborg och Malmö visar på höga siffror, likaså norra Sverige.