Ett leksakshus står på viktiga papper med nycklar bredvid sig.,I år fyller amorteringskravet fem hela år. Det innebär att de första som vill omvärdera sin bostad för att kanske få en bättre ränta kan göra det först nu. Foto: Alena Dutko/Shutterstock

Räntor

Efter att amorteringskravet infördes 2016 är det nu ganska precis fem år fyllda. Det innebär också att de som först tog lån under året då amorteringskravet infördes kan omvärdera sin bostad i år, för att få en eventuellt sänkt amortering, skriver Avanza.

Amorteringskravet firar fem år och det innebär att du kan fira med en omvärdering av bostaden. Potentiellt sett kan en omvärdering göra så att du får lägre amortering.

2016 förändrade FI allt

Finansinspektionen införde amorteringskravet 2016, vilket förändrade sättet vi ser på bostadslån för evigt.

Reglerna från 2016 innebär att:

  • Bostadslånet får inte vara större än maximalt 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent utgörs av en kontantinsats.
  • Vid en belåningsgrad mellan 50 och 70 procent måste du amortera en procent varje år.
  • En belåningsgrad över 70 procent innebär att du måste amortera två procent varje år.

Och 2018 kom ett tillägg: Förutom amorteringskravet måste ytterligare en procent av lånet amorteras om lånet är minst 4,5 gånger större än årsinkomsten hos låntagaren.

Med de nya reglerna kom också möjligheten att omvärdera bostaden för att få sänkt belåningsgrad – men endast vart femte år. Nu, när det är fem år sedan reglerna infördes, är det första gången någon kan omvärdera sin bostad.

Omvärdering av bostad, hur det fungerar

För den som vill omvärdera sin bostad kan det också komma andra fördelar, en sänkt amortering exempelvis. Omvärderingen av bostaden handlar om att värdera huruvida bostaden är värd mer eller mindre gentemot bostadslånet du tog från början.

Om bostaden är värd mer i dag innebär det också att du kan få amortera mindre. Men det innebär förstås också att om bostaden är värd mindre i dag kan du bli tvungen att amortera mer.

Ellinor Beckett på Avanza påpekar också att det inte alltid är negativt att amortera på sitt bolån. För den som har andra lån, särskilt billån och konsumtionslån, är det viktigare att betala av dem först, skriver Ellinor Beckett.