Ungt par sitter i soffa och skriver på papper.Utredaren Eva Nordström har lagt ett förslag på ett statligt lån som ska hjälpa unga vuxna att få in en fot på den allt hetsigare bostadsmarknaden. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Bostadspriserna i Sverige har ökat kraftigt under de senaste åren och det blir allt svårare för unga vuxna att komma in på marknaden. Utredaren Eva Nordström har därför tagit fram ett förslag om ett startlån via staten som ska göra det enklare för unga att finansiera sitt första bostadsköp. Det skriver Hemnet.

Bostadsmarknaden är minst sagt het och priserna har ökat kraftigt under de senaste åren, vilket har gjort det betydligt svårare för den yngre delen av befolkningen att köpa sin första egna bostad. En konsekvens av det är att allt fler känner sig tvingade att ta blancolån för att ha råd med en del av kontantinsatsen.

För att motverka den negativa trenden har utredaren Eva Nordström nu presenterat ett förslag om ett startlån för 10 av de 15 procenten som kontantinsatsen kräver. Maxbeloppet ligger på 250 000, medan ensamstående vårdnadshavare ska kunna få det dubbla.

Bostadsmarknaden ska vara öppen för alla

Johan Danielsson (S) tog emot utredarens förslag och konstaterade sedan under en pressträff att det är viktigt att ha en bostadsmarknad som är öppen för alla.

Enligt Eva Nordström kan man genom förslaget få ner sparandetiden för kontantinsatsen med två tredjedelar. Startlånet kommer stöttas av en så kallad statlig garanti, men ska delas ut av bolåneinstitutet eller banken. Förslaget riktar sig till personer som inte har ägt en bostad där man varit folkbokförd. Det kanske främst gäller unga, men även personer som bott en längre tid i hyresrätt och nyanlända.

Ett steg i rätt riktning

Staffan Tell, Hemnets talesperson, tror att förslaget kan göra det lättare för fler att ta sig in på bostadsmarknaden. Framför allt unga vuxna. Han menar att situationen är tuff för personer som saknar tillräckligt med kötid eller har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att kunna bekosta en egen bostad. 

Enligt Staffan Tell är initiativ som detta ett steg i rätt riktning.