skylt med swedbanks logotyp och fasad med skylten danske bankSwedbank och Danske Bank är de två mest omskrivna bankerna i samband med skandalerna kring penningtvätt. Foto: Michael715/Shutterstock.com och Karolis Kavolelis/Shutterstock.com

Banknyheter Bolån

Swedbank och Danske Bank är de banker som har drabbats allra hårdast av de omskrivna penningtvättskandalerna. Nu väljer många bolånekunder att byta bank, till förmån för marknadens uppstickare, skriver SvD Näringsliv.

I år har det skrivits mycket i media angående brottsanklagelser om penningtvätt, inte minst riktat mot Swedbank. Denna publicitet har lett till att storbanken förlorar många nya bolånekunder. Även andra framgångsrika banker på marknaden märker av effekterna av detta.

Färre tecknar nya bolån hos Swedbank och Handelsbanken

På ett års tid har Swedbanks andel av nya bolån sjunkit ner till 14 procent. Det visar siffror från Nordic Credit Rating. Även för Handelsbanken har andelarna sjunkit, ner till 16 procent.
Dessa två banker stod tidigare för nästan hälften av alla tecknade bolån tillsammans. Med tanke på detta är de nuvarande siffrorna mycket låga.
Den här trenden är tydligare för nytecknade bolån än för befintliga. Eftersom bolån är en långsiktig affär tar det lång tid innan ett beteende ändras över hela låneprocessen.

Danske Banks framväxt i Sverige bromsar in

Danske Bank är en annan aktör där framgången har vänt. På bara några år lyckades banken skaffa en mycket stark position i Sverige, och tog på två år över 6 procent av alla nya bolån. Men under 2019 har andelen sjunkit, och nu ligger den på strax över 4 procent.
Anledningen är att Danske Bank, precis som Swedbank, har fått mycket negativ publicitet när det gäller penningtvättsanklagelser för bankernas verksamhet i Baltikum.

SBAB och Länsförsäkringar får fler nya bolån

Två banker som i stället har ökat sin andel av nya bolån är SBAB och Länsförsäkringar. Där är andelen just nu 11,5 respektive 12,5 procent. Även Skandiabanken har haft en kraftig tillväxt och har tagit över 6 procent av de bolån som har tecknats.