Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte får du från din bank som berättar hur stort bostadslån du har möjlighet att ansöka om. Lånelöftet är fördelaktigt att ha inför ett bostadsköp, eftersom du får reda på hur stort bostadslån du är berättigad att få.

Tips! Ett lånelöfte kan du ansöka redan innan du börjar leta efter en bostad, och du rekommenderas även att göra detta då du dels får reda på hur långt du kan gå in en budgivning, samt att många mäklare kräver ett lånelöfte från en bank innan de är villiga att godta ditt bud för fastigheten.

Att ansöka om ett lånelöfte kan du göra antingen personligen på banken eller via internet. Det görs en kreditupplysning och en bakgrundskontroll, samt krävs det att du anger din privata information och utgifter och inkomster. Ett lånelöfte är oftast gratis och varar i 3–6 månader.

Från lånelöfte till bostadslån

Lånelöftet är inte bindande. Detta innebär att du kan söka om lånelöfte hos flera olika banker för att på så vis hitta det bästa erbjudandet. När du sedan fått ett lånelöfte och en bostad går det lätt att förvandla lånelöftet till ett bostadslån, detta är något som din bank har full koll på och att föra bra kommunikation med dem gynnar din insikt i proceduren för att gå från lånelöfte till ansökan om bostadslån.

Tänk på det här när du fått ett lånelöfte

Lånelöftet baseras på de uppgifter du anger i din ansökan för lånet. För att vara säker på att du kan betala av din skuld i framtiden är det därför väsentligt att du uppger rätt information om din ekonomiska situation till banken. Skulle din ekonomi förändras efter att du fått ett lånelöfte är det viktigt att du kontaktar din bank och meddelar detta. Banken återtar sällan lånelöftet, men beloppet kan komma att ändras. Banken kommer att göra en uträkning på om du klarar av att betala tillbaka bostadslånet och denna kalkyl om du kommer att klara av att betala tillbaka lånet är lika viktigt för båda parter.