Ta bostadslån som ung

Det kan kännas spännande och roligt att fundera på att köpa den första bostaden. Samtidigt kan det också vara svårt att veta vad som krävs för att man ska få ta bolån som ung och vad som kan vara bra att tänka på innan man skriver under lånelöfte eller kontrakt.

Kontantinsatsen är nyckeln

Oavsett om man är gammal eller ung är det viktigt att komma ihåg att för att ta ett bolån behöver du också betala som minst 15 procent av lånet. De minst 15 procent som du måste betala kallas för kontantinsatsen.

Ju större lån du vill ta, desto större kontantinsats behöver du därför ha. För de flesta är det därför ofta kontantinsatsen som blir den första bromsklossen när ett bolån står på agendan. 

Tänk på! Även om kontantinsatsen måste vara minst 15 % av bolånet kan en kontantinsats på mer än 15 % innebära att du får ett bättre bolån.

Som ung kan det vara svårt att ha så mycket pengar som krävs för att kunna betala kontantinsatsen till ett stort lån, vilket ett bolån är. 

Vad du kan göra om du inte har råd med kontantinsatsen

Om du inte har råd med kontantinsatsen kan du som ett första steg försöka se om du kan tänka dig ett billigare boende. Ett billigare boende innebär ett billigare bolån och kan vara ett bra alternativ om du inte har tillräckligt mycket pengar för en kontantinsats till ett större lån.

Tänk på! Ett billigare boende kan exempelvis innebära ett mindre boende eller ett boende i ett annat område.

Ett annat alternativ är att vänta och spara. Ibland kan skillnaden på kontantinsats och kontantinsats vara beroende av ett års eller bara några månaders sparande till. Räkna därför alltid först på hur mycket längre du skulle behöva vänta för att kunna spara ihop tillräckligt med pengar innan du tar något beslut.

Ett tredje alternativ är att samäga bostaden. När man samäger en bostad äger varje delägare en viss procent i fastigheten eller bostadsrätten. På så vis behöver du inte ha råd med en lika stor del av boendet. 

Ett fjärde alternativ är att ta ett bolån med en borgensman. Det är ett stort ansvar att vara en borgensman och det är därför vanligt att exempelvis föräldrar samäger bostaden med sitt barn. Men egentligen kan en borgensman vara vem som helst med välordnad ekonomi.

Kan jag ta ett blancolån som kontantinsats?

Det kan kännas lockande att ta ett blancolån, det vill säga ett privatlån utan säkerhet, för att täcka kontantinsatsen. Men det är nästan aldrig att rekommendera eftersom räntorna ofta blir höga och du dessutom kommer att behöva betala tillbaka lånet snabbare än bolånet.

Tips! Börja spara så fort du får chansen. På så vis blir det lättare att söka bolån tidigare.

Ibland kan man också få en sämre ränta på bolånet om man valt att ta ett annat lån till kontantinsatsen. Det skulle alltså innebära att du potentiellt sett har oturen att få två sämre räntor för att kunna få ett bolån.

Bolånet ska passa bostaden som ska passa dig

Du behöver ett bolån som räcker till den bostad du vill ha. Men innan du skriver på ett lånelöfte kan det vara smart att ta reda på exakt vad du vill ha för bostad och, framför allt, vad du behöver ha för bostad.

Det kan vara en god idé att hålla ett öga på slutpriser på jämförbara bostäder i området du vill köpa en bostad i. På så vis kan du hålla koll både på bostadsmarknadens rörelser och även få ett hum om hur stort bostadslånet behöver vara.

Tips! Gå på visningar redan innan du ansökt om lånelöfte. På så sätt lär du dig mer om vilka bostäder som finns och vad du tycker om eller inte tycker om – och kan få en idé om hur mycket du behöver låna.

För många förstagångsköpare kan bostadsmarknaden verka som en djungel och det kan vara svårt att veta vad man ska leta efter. Det är också vanligt att man vill ha ett större boende i ett bättre område än vad som kanske är realistiskt för en förstagångsköpare.

Därför kan det vara bra att fundera på vilken sorts boende du vill ha och sedan på vilken sorts boende du kan tänka dig. Skulle du kunna tänka dig att bo mindre om du får det köket du vill ha, exempelvis?

Bolån för unga – 3 saker att tänka på

Generellt sett är en ung person som tar ett bolån också en förstagångsköpare. Och som förstagångsköpare finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på.

Tre saker som kan vara bra att tänka på som förstagångsköpare:

 • Räntan på bolån varierar mellan olika långivare. Se därför alltid till att jämföra långivare innan du skriver på ett lånelöfte. På vår sida Jämför lånelöfte kan du läsa mer.
 • Priset blir ofta högre. Utgångspriset på en bostad är inte nödvändigtvis samma som slutpriset. Vid en budgivning blir priset ofta högre, ibland mycket högre, än utgångspriset. Se därför till att ditt bolån räcker till det – och sätt ett tak för hur mycket det får kosta.
 • Lånelöftet gäller ofta i ett halvår. Innan du ansöker om bolån måste du ansöka om lånelöfte. Det innebär att banken ger dig ett löfte om att du får köpa en bostad för en viss summa pengar utan att du får in pengarna på kontot. Ett lånelöfte gäller oftast endast i några månader, så ansök först när du vet att du är redo att köpa.

Hur får jag bostadslån som ung?

Att få bostadslån som ung går till på samma sätt som när en vuxen person får bolån.

Vägen till bostad steg för steg:

 1. Spara ihop pengar till en kontantinsats. Kontantinsatsen måste utgöra minst 15 procent av bolånet.
 2. Hitta vilken sorts bostad du vill ha och fundera ut ungefär hur mycket den får kosta maximalt.
 3. Jämför räntor hos olika banker och långivare.
 4. Ansök om ett lånelöfte.
 5. Om du får lånelöftet beviljat har du sedan oftast ett halvår på dig att hitta en bostad. Därefter blir lånelöftet ogiltigt och du måste söka om på nytt.
 6. När du har hittat en bostad påbörjas en budgivning.
 7. Vinner du budgivningen tecknas ett kontrakt.
Få hjälp att hitta bästa bolåneräntan
 • Personlig handläggare som hjälper dig
 • Jämför flera banker med en ansökan
 • Kostnadsfri och ej bindande ansökan

Vanliga frågor om bostadslån för unga

Finns det bolån för unga?

Det finns inte bolån som är införda specifikt för unga vuxna. Däremot får en ung person ta ett vanligt bolån, förutsatt att man uppfyller kraven för att bli beviljad lån.

Är det smart att ta ett privatlån för att täcka kontantinsatsen till bolånet som ung?

Nej, det är generellt sett inte en bra idé att täcka kontantinsatsen med ett lån utan säkerhet. Det finns risk att det blir onödigt dyrt i slutändan.

Vad är kontantinsatsen i ett bolån?

Kontantinsatsen är minst 15 procent av bolånet.

Hur länge håller lånelöftet för mitt bolån?

Ett lånelöfte gäller oftast i sex månader.

Hur stort bolån behöver jag ta?

Hur stort ditt bolån behöver vara beror på hur mycket din bostad antagligen kommer att kosta samt hur mycket bostaden troligtvis kommer att budas upp under budgivningen. Det kan vara smart att hålla koll på slutpriser för bostäder på ungefär samma storlek i samma område för att vara beredd.